De Zottegemnaar achter de successen van het Belgische vrouwenvoetbal

Kris Van Der Haegen, assistent-coach van de Red Flames

Lesgeven aan zowel de leerlingen van Grotenberge als aan voetbalsterren Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku. De tegenstanders van de Rode Duivels scouten in verre buitenlanden én de trainingen van zowel de Red Flames als de jeugd van KSV Sottegem leiden. Deze Zottegemnaar doet het allemaal vol overgave. Maak kennis met Kris Van Der Haegen, assistent-coach van de nationale damesvoetbalploeg.

Afspreken in het ultramoderne trainingscentrum in Tubeke zit er helaas niet in, maar zelfs uit een online gesprek blijkt de passie die Van Der Haegen voor ‘het spelletje’ heeft. “Mijn grootouders woonden naast het voetbalveld van Eendracht Grotenberge. Logisch dus dat ik er zelf ook ging spelen. Op mijn 17de was ik er al jeugdtrainer. En toen ik later voor leerkracht ging studeren, was dat vanuit dezelfde drive om kennis over te brengen en te coachen.”
Met diezelfde gedrevenheid werkt Van Der Haegen intussen al 13 jaar voor de Belgische voetbalbond. Eerst als trainer bij de jeugd, vandaag als assistent van hoofdcoach Ives Serneels bij de Red Flames. Die job combineert hij onder meer met de functie van directeur van de trainersschool en scout voor de Rode Duivels.

Kris, zitten er bij jou soms 36 uren in een dag?

KRIS VAN DER HAEGEN: “Het kan inderdaad soms druk zijn (lacht). Maar ik hou ervan om die verschillende jobs te combineren. En ik wil nog voldoende zelf in en op het veld staan. Een pure managementfunctie zou niks voor mij zijn.”

De lat ligt hoog voor het damesvoetbal. Achter de schermen is een heel team bezig met de professionele omkadering. Welke sportieve resultaten verwacht je?

KRIS VAN DER HAEGEN: “De Rode Duivels konden al langer rekenen op een ploeg van trainers, scouts, analisten, dokters, kinesisten, diëtisten en eigen koks. Ook voor de Red Flames bouwen we dat nu verder uit. Onze visie is dat de ondersteuning voor mannen en vrouwen dezelfde moet zijn. We willen de Red Flames op termijn naar de top 8 in Europa brengen. Ons eerste ijkpunt is het Europees Kampioenschap in 2022. Daar moeten we minstens de tweede ronde halen.”

Vinden we jou nog wel eens in Zottegem?

KRIS VAN DER HAEGEN: “In normale tijden ben ik vaak meer in het buitenland dan thuis. Tijdens het WK in 2018 heb ik bijvoorbeeld zes weken in Rusland gezeten om de tegenstanders van de Belgische ploeg te scouten. Maar momenteel werk ik vooral van thuis uit. En in plaats van te vliegen ga ik nu wandelen in de natuur. Ik woon al heel mijn leven in Zottegem, maar geniet nu pas ten volle van het vele natuurschoon in de buurt. Je vindt me dus regelmatig in het schitterende Beislovenpark of het park van Breivelde.”

Heb je Zottegem dan herontdekt?

KRIS VAN DER HAEGEN: “Dat kan je wel stellen. Zo’n drie keer per week wandel ik tot in het historische centrum. Zottegem is dan wel een kleine stad, maar heeft toch alles wat nodig is. Je vindt hier alle soorten winkels en je kan hier ook lekker eten en drinken. Onze dochter bestelt nu regelmatig een afhaalmaaltijd bij een lokaal restaurant. Ik kijk er wel naar uit om terug een terrasje te kunnen doen of ergens iets te gaan eten.”

Favoriete plekjes in Zottegem

  1. In het Beislovenpark is het aangenaam wandelen
  2. Bij de lokale bakkers is het moeilijk kiezen tussen de vele specialiteiten
  3. Op het voetbalveld van Erwetegem traint hij de jeugd van KSV Sottegem

“Ik reis normaal de wereld rond, maar nu pas ontdek ik hoe mooi de omgeving hier ook bij ons is.”


Kris Van Der Haegen Speler bij Grotenberge, Oosterzele en Zottegem. Jeugd- en hoofdtrainer bij diverse ploegen. Voormalig leerkracht Frans in Grotenberge. Sinds 13 jaar aan de slag bij de Belgische Voetbalbond. Getrouwd met Ilse Broeckaert, vader van Thomas en Eva en fiere opa van Marie-Julie.

DEZE ARTIKELS KUNNEN U OOK INTERESSEREN

Liefde voor lokaal

Stap binnen in de ruime kledingzaak in de Stationsstraat en maak kennis met Belgische topmerken. Zo vind je bij Michiels menswear het knappe broekenmerk Atelier Noterman. […]

Maak van je terras een echte buitenkamer

Op warme dagen gaat er niets boven ontspannen in de tuin, ook nadat de zon al lang is ondergegaan. Met de outdoorcollectie van Pigment Interieur maak je van je terras een tweede woonkamer. […]

Happy feet met H14

In schoenenwinkel H14 word je onmiddellijk vrolijk van de zomerschoenen in snoepjeskleuren. Zowel sandalen, muiltjes als sneakers fleuren binnenkort je outfit op met hun zachte pasteltinten. […]

Trends 2021

In de Stationsstraat stappen we binnen bij Michiels sport waar je alles vindt om je sportieve voornemens waar te maken. […]

Share