Mode zit in hun DNA

Labaere men/women

Labaere: een kledingzaak die blijft vernieuwen. Al meer dan 150 jaar en zes generaties lang is Labaere hét adres in Zottegem voor modieuze kledij. Elke generatie drukt haar eigen stempel op de zaak. Dat mode in het DNA zit van de familie Labaere, kan je gerust letterlijk nemen.

Samen met Filip en Olivier Labaere, de twee jongste generaties, duiken we het verleden in van deze knappe winkel in de Hoogstraat. De rode draad doorheen de generaties: het oog voor kwaliteit. Filip: “Wij hechten enorm veel waarde aan kwaliteit, al van bij de selectie van de stoffen.”

Hoe het begon

“Ons verhaal start met een stoffenwinkel, niet meer dan een deur en een venster”, steekt zaakvoerder Filip van wal. “Confectie bestond nog niet, alles was maatwerk. Mijn overgrootvader maakte maatpakken, maar ook stoffen kielen voor leerkrachten. Toen mijn vader Paul zaakvoerder was, voegde hij confectie toe aan het aanbod, kant-en-klare pakken dus. Ook het naaiatelier bleef op volle toeren draaien. Mijn vader is meester-kleermaker en maakte ons wegwijs in de wereld van het maatwerk.”

“We rollen er haast automatisch in”, beaamt Olivier. “De liefde voor het vak wordt ons met de paplepel ingegeven. De productkennis krijg je automatisch mee: zo komt het dat wij de klant heel gericht kunnen helpen. Wil je een kostuum dat niet kreukt? Wij weten welk materiaal je dan het beste kiest.”

Filip: “We kiezen ook altijd stoffen in natuurlijke materialen: wol, katoen, kasjmier, …” “Zijde, linnen. Nooit synthetisch,” vult Olivier aan. “En alleen topkwaliteit, zoals het merk Scabal.”

Labaere, ook voor haar

Filip: “Ik breidde in de jaren negentig het aanbod confectie verder uit met sportswear en vrijetijdskleding, met merken als Parajumpers, Polo Ralph Lauren, Hugo Boss, Emporio Armani, Paul & Shark, Kent & Curwen…” Na de eeuwwisseling kwam er nog een belangrijke vernieuwing, onder impuls van Leen Labaere. “In de jaren 2000 startten we met een damescollectie. Geklede confectie van merken als Marccain en Ted Baker kreeg eerst een plaatsje in de mannenwinkel, maar mettertijd konden we aanpalende panden bijkopen. Zo kwam er een complete dameswinkel bij.”

Aandacht voor details

Nu Olivier mee in de zaak is gestapt, voegt ook hij nieuwigheden toe aan het aanbod. Zo kwam er in 2019 de Gentlemen’s Club, waar je terecht kan om in alle rust de stof voor je maatpak uit te kiezen. Olivier: “Er is de laatste jaren weer meer belangstelling voor maatwerk. Klanten hechten veel belang aan service, kwaliteit en gepersonaliseerde kledij, meer nog dan aan het merk.” Achter in de winkel hangen verschillende basispatronen klaar: regular fit, slim fit, … “Wanneer je een kostuum kiest, kan je die uitgewerkte pasvormen al eens passen”, aldus Filip, “Zo weet je toch al wat je mag verwachten, ook al moet jouw pak nog worden gemaakt.”

En dankzij de schoenencorner, met onder andere schoenen van Santoni en Giorgio, ben je echt van kop tot teen stijlvol uitgerust. “We hebben nog een leuke finishing touch”, wijst Olivier naar de flesjes parfum van Acqua di Parma. “Een parfum ontstaan in een kleermakersatelier, populair geworden omdat de kleermaker het op de pochetjes spoot.”


“Luxe zit in de details: het is bij Labaere geen holle leuze.”Labaere
Hoogstraat 7 – 17, 9620 Zottegem
09 360 02 47
info@labaere.be
www.labaere.be

DEZE ARTIKELS KUNNEN U OOK INTERESSEREN

Liefde voor lokaal

Stap binnen in de ruime kledingzaak in de Stationsstraat en maak kennis met Belgische topmerken. Zo vind je bij Michiels menswear het knappe broekenmerk Atelier Noterman. […]

Maak van je terras een echte buitenkamer

Op warme dagen gaat er niets boven ontspannen in de tuin, ook nadat de zon al lang is ondergegaan. Met de outdoorcollectie van Pigment Interieur maak je van je terras een tweede woonkamer. […]

Happy feet met H14

In schoenenwinkel H14 word je onmiddellijk vrolijk van de zomerschoenen in snoepjeskleuren. Zowel sandalen, muiltjes als sneakers fleuren binnenkort je outfit op met hun zachte pasteltinten. […]

Trends 2021

In de Stationsstraat stappen we binnen bij Michiels sport waar je alles vindt om je sportieve voornemens waar te maken. […]

Share